“HEMŞİRELER GELECEĞİ TAHMİN ETMEMELİ, ARTIK TAYİN ETMELİLER.”

17 Kasım 2022 Perşembe

15 Kasım 2022 tarihinde Fakültemiz ile Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARMER) işbirliğinde düzenlenen söyleşinin konuğu, Manhattanville College School of Nursing and Health Sciences Dekan Yardımcısı ve New York Eyaleti Dekanlar Kurulu Üyesi Doç. Dr. Orhan Haklı oldu.

Söyleşiye, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım, Dekan Yardımcısı Nevin Çıtak Bilgin, Hemşirelik Bölüm Başkanı Yasemin Yıldırım Usta, Hemşirelik Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri ile KARMER’de görev yapan akademik ve idari personel katıldı.

Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım ve KARMER’de görev yapan Uzm. Songül Yorgun’un moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Doç. Dr. Orhan Haklı, hemşirelik markası, ABD’de hemşirelik eğitimi ve kariyer olanakları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Doç. Dr. Haklı, “Marka sizin imajınızdır. Kalıcı olmak istiyorsanız imaj yönetimi çok önemlidir.” dedi ve nasıl yapılacağı hakkında bilgiler verdi. Hemşirelik markası yaratmanın 3 taşıyıcı kolonu ve bir çatısı olduğunu vurguladı.  “Kolonların ilki ve en önemlisi eğitim. İkincisi, inovasyon ve üçüncüsü de artık kaçınılması mümkün olmayan küreselleşme. Kolonlar tabii ki tek başına yetmez, bunları koruyacak bir de çatı gerekiyor. Bu çatı ABD’de, yüksek hemşirelerden kurulu, hemşirelerin karar verdiği, yetkileri olan Hemşirelik Yüksek Kurulu’dur.” dedi.

Doç. Dr. Haklı, ABD’deki hemşirelik eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Okula girişten, eğitim sürecine, lisans eğitiminden doktora eğitimine kadar işleyişi açıkladı.

“Okulumuza geçen sene 600-650 kişi başvurdu, sadece 35 kişi alındı. Çünkü hemşirelik önemli bir meslek, öyle herkes alınamaz. Hemşireliğin maddi ve manevi değeri var; hemşireler o değere sahip. Bu değer kolay elde edilmiyor… ABD’de geçme notu 77’dir ve 4 yıl boyunca sadece bir kez kalabilirsiniz. İkinci kez kalmanızda okuldan atılırsınız. Kliniğe sadece iki kez gidemeyebilirsiniz; üçüncü kez gitmezseniz atılırsınız. Bu meslek o kadar önemli ki, bir günde öğrenebileceklerinizi öğrenmeme lüksünüz yok” dedi.

Lisans eğitimi sonunda NCLEX sınavı olduğunu ve ancak bu sınavı geçtikten sonra kayıtlı hemşire (RN) olup hemşire olarak çalışılabildiğini, ayrıca öğrencilerin %80’inin NCLEX sınavından üç sene boyunca geçemediği durumda mezun oldukları okulun kapatıldığını belirtti.

“Güçlü bir meslek istiyorsanız güçlü bir alt yapının olması lazım. Güçlü bir alt yapı için de çok güçlü bir eğitim sisteminin olması lazım. Eğer okula gittiğinizde amacınız sadece dersi geçmekse bence yanlış yoldasınız. 55 alıp geçiyorsanız, demek ki öğrenmeniz gereken yüzde 45’i öğrenmemişsiniz. Bu, hastalarınıza reva mıdır? Hayır. Bu açıdan sınavları geçmek tek amacınız olmasın, mutlaka öğrenin. Birkaç yıl sonra bu mesleği sizler yapacaksınız. Kendiniz hasta olduğunuzda hemşirenizin ne bilmesini istiyorsanız onu öğrenin” dedi.

Ayrıca “Hemşirelik eğitimi çok hızlı değişiyor ve gelişiyor. ABD’de ve özellikle bizim okulda artık bilgi öğretilmiyor; doğru bilgiye nasıl erişeceksiniz ve bu bilgiyi nasıl kullanacaksınız? Biz bunu öğretiyoruz. Bilgiden ziyade bilgiyi nasıl kullandığınız daha önemli hale geliyor.” dedi.

Doç. Dr. Haklı, hemşirelik eğitimi verecek akademisyen yetiştirilmesiyle ilgili ciddi ve sürdürülebilir politikalar üretilmesi gerektiğine dikkat çekti. Akademisyen olma şartı olarak hemşirelik deneyimi kriteri olduğu, akademisyenlerin belirli bir saatini klinikte geçirmeleri zorunluluğu olduğunu da belirtti.

İnovasyon için araştırmanın önemini vurgulayan Doç. Dr. Haklı, “ABD’de son 20 yıldır en etik ve güvenilir meslek hemşirelik seçildi. Çünkü hemşirelik algısı o kadar büyük bir seviyeye geldi ki en güvenilir meslek oldu. İnovasyonda, teori, araştırma ve diğer meslek gruplarıyla ortak çalışma çok önemli. Türk eğitim sistemi de ciddi derecede çok iyi aslında. Sizler çok iyi eğitim alıyorsunuz. Bunu kullanın.” diye konuştu.

Kanıta dayalı uygulamanın önemini belirterek, örnek olarak çalışan ve hasta açısından son derece kritik konu olan hemşirelerin çalışma saatlerinin buna göre belirlendiğini, en fazla 16 saatlik çalışmaya izin verildiğini, aşıldığı durumlarda tesisin kapatılması ile sonuçlandığını ve bu konuda hiç taviz verilmediğini açıkladı.

Konuşmasında globalleşmeden kaçış olmadığını vurgulayarak, “diğer ülkelerde staj yapın. Konfor alanımızı terk etmemizin zamanı geldi. Başka ülkelere gidin, oralarda Hemşirelik nasıl yapılıyor, öğrenin. Sonra ülkenize dönüp bunları paylaşın. Hemşirelik markasını değerli hale getirin. Bu sizlerin elinde.” diyerek sonlandırdı.

Soru cevap bölümünün ardından Doç. Dr. Orhan Haklı’ya Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım tarafından teşekkür belgesi ve plaketi takdim edildi. Söyleşi, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

ETKİNLİK SONRASI KATILIMCILARIN GERİ BİLDİRİMLERİ 
https://forms.gle/8rJPPpcykd97U7Dr8 YOLUYLA TOLANDI.

%16’sı akademik personel ve %84’ü öğrenci olmak üzere 118 katılımcıdan elde edilen sonuçlar şöyledir;
Değerlendirme kriterleri
Hayır
Evet
n
%
n
%
Konuşmacı konuya ilgi toplayabildi.
1
0,85
117
99,15
Konuşmacının sunumu / yanıtları açık ve anlaşılabilirdi.
4
3,39
114
96,61
Etkinlik zamanı uygundu.
20
16,95
98
83,05
Etkinlikle ile ilgili duyurular doğru şekilde yapıldı.
16
13,56
102
86,44
Etkinlik amacına uygun olarak tasarlanmıştı.
3
2,54
115
97,46
Etkinlik mesleki bakış açıma katkı sağladı.
3
2,54
115
97,46
Etkinlik beklentilerimi karşıladı.
6
5,08
112
94,92

“Etkinlik hakkında ek görüşleriniz ve/veya sonraki etkinlikler için önerileriniz nelerdir?” açık uçlu sorusuna katılımcılar farklı ifadelerle de olsa tutarlı olarak, memnuniyetin yüksek olduğunu, etkinliklerin devamını talep ettiklerini “Global Hemşirelik söyleşisi bize farklı bir pencereden mesleğimize bakma şansı tanıdı. Bir sonraki etkinliklerde dünyanın farklı yerlerinde çalışan hemşirelerle bir söyleşi yapılabileceğini umuyorum”, “mükemmeldi, çok güzel bir etkinlikti, teşekkür ederiz, çok etkileyiciydi, konuştuğum herkesin etkilendiğini gördüm, çok sağolun, etkinlik harikaydı”, “konuşmacıdan çok memnun kaldım, çok açıklayıcı ve eğlenceliydi, görevinde bu kadar bilinçli ve güçlü insanlara tanışmak keyif vericiydi, umutlandım”, “aklımdaki tüm sorulara cevap alabildiğim için çok mutluyum”, “daha fazla bu tarz, kariyer odaklı, bize yol gösterecek seminerler düzenlenmesini isteriz, farklı ülkelerden de hemşireler gelmesini isterim, umarım bizim üniversitemiz de yurtdışı anlaşmaları konusunda daha fazla olanak sağlar” ifadeleriyle belirtmişlerdir. Bir katılımcı tarafından “amacına uygun, öğrenciler tarafından bol ilgi toplayan bir etkinlikti ancak mesleğimiz açısından göçün özendirilmesini doğru bulmuyorum. Zaten zeki ve çalışkan gençler gitmek istiyorlar. Onlara bu ülkeden ayrılmanın yollarını anlatır ve özendirirsek geriye kim kalacak? Uzun vadeli düşünmek lazım. Birçok öğrencimizi bu etkinlikte kaybettiğimizi hissettim.” endişesi ifade edilmiştir. Bir eleştiri de “Sunum içeriği Amerika'da hemşirelik; hemşirelik hizmetleri, nasıl başvuru yapılabileceği gibi noktalarda daha kapsamlı bir bilgiyi içerebilirdi. Sunum etkiliydi ancak içerik yeterli gelmedi.” olarak belirtilmiştir. “Diğer öneriler arasında “katılımımız için daha uygun günler ve esnek bir davranış bekleriz”, “mevcut uygulama örneklerine daha fazla yer verilebilir”, “Bu tarz etkinliklerin daha çok yapılması, bunlardan hariç hemşirelik öğrencilerinin bir arada kaliteli zaman geçirebileceğimi etkinliklerinde fakülte tarafından oluşturulması olabilir.”, “Öğrencilerimize marka olma ve imaj yönetimi konusunda karmer ile işbirliği kurularak konferanslar düzenlenebilir.” yer almıştır. Bir katılımcı da “Türkiye’de hemşireliğin önemini anlatmak için öğrencilerin ya da hemşirelerin yapabilecekleri uygulamalar nelerdir?” sorusuna yol açması memnun edicidir.
 
Etkinliği organize eden hocalarımıza, söyleşi konuğu Doç. Dr. Orhan Haklı’ya, moderatörlere, etkinlikte görevli öğrencilerimize ve katılımcılara sonsuz teşekkürler.