Kültür ve Beslenme Sempozyumu gerçekleştirildi
Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Komisyonu, Sağlık ve İnovasyon Topluluğu ile Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) iş birliğiyle farklı ülkelerdeki beslenme alışkanlıklarını ele alan “Kültür ve Beslenme” başlıklı sempozyum 16/12/2025 tarihinde düzenlendi.
İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirilen sempozyuma; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım, TÖMER Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kundakcı, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan program, açılış konuşmalarıyla devam etti. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazmiye Yıldırım açılış konuşmasında; Sempozyumun hem bilimsel bir etkinlik hem de farklı coğrafyaların, dillerin, geleneklerin ve yaşam biçimlerinin aynı çatı altında buluştuğu çok değerli bir paylaşım olduğunu ifade etti ve Fakültede bugün itibarıyla 36 farklı ülkeden gelen 246 uluslararası öğrencimizin hemşirelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon ile beslenme ve diyetetik bölümlerimizde öğrenim gördüğünü belirtti. Yabancı Uyruklu Öğrenci Komisyonunun oluşturulması, komisyonun amacı, planlanan ve gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Kültür ve Beslenme Sempozyumu’nun Fakültemizde kapsayıcı, paylaşımcı ve birlikte öğrenmeye dayalı iklimin güçlenmesine katkı sağlaması dileklerinde bulunan sayın Yıldırım, sempozyum düzenleme komitesine teşekkür etti.
Sempozyum kapsamında iki panel düzenlendi. Fakültemiz Yabancı Uyruklu Öğrenci Komisyonu Başkanı Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurhan Çingöl’ün moderatörlüğündeki “Kültür ve Beslenme” başlıklı ilk panelde Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Tayfur konuşmacı olarak yer aldı.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bahram Sarkarati ve Hemşirelik Bölümü Öğrencisi Albina Ali’nin moderatörlüğünü yaptığı “Ülkelere Göre Beslenme Alışkanlıkları” başlıklı ikinci panelde ise, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören uluslararası öğrencilerimiz, ülkelerindeki geleneksel yeme-içme ve mutfak kültürü hakkında bilgi verdi.
Azerbaycan, Tacikistan, Somali, Türkmenistan, Özbekistan, Kamerun, Afganistan, Cezayir, Yemen ve Çad’dan sağlık eğitimi almak için Üniversitemize gelen uluslararası öğrenciler, ülkelerindeki beslenme alışkanlıklarını anlattı.
Sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen akademisyenlere ve uluslararası öğrencilere teşekkür belgesi takdim edildi. Fuaye alanında, uluslararası kültürlere özgü geleneksel yemeklerin tanıtımı ve ikramı yapıldı.
Sempozyum sonunda elde edilen geribildirimlere göre 1 ile 5 arasında yapılan puanlamada; Sempozyumun tarihi ve süresi ortalama puanı 4.32, ortam 4.36, ilgi çekiciliği 4.14, beklentileri karşılama ortalama puanı 4.07, kültürlerarası etkileşime katkısı 4.32 puan olarak değerlendirildi. Ayrıca bu tür sempozyumların daha sık yapılması, ders saatlerinde yapılmaması, daha geç bir saatte yapılması, ikram masaların daha özenli olması önerilerinin yanı sıra emeği geçenlere çok sayıda teşekkür bildirildi.
Sempozyumun düzenlemesinde emeği geçen öğretim elemanlarımıza ve öğrencilerimize, işbirlikleri için öğrenci topluluğumuza ve TÖMER’e teşekkür ederiz.
https://ajanda.ibu.edu.tr/uluslararasi-ogrencilerimiz-ulkelerindeki-beslenme-aliskanliklarini-anlatti/